Recepten voor het kerstdiner

Weet je nog niet wat je dit jaar zal voorschotelen op het kerstdiner? Ben je op zoek naar een makkelijk recept, of wil je je dit jaar juist uitsloven in de keuken? Op deze pagina geven we je inspiratie voor het kerstdiner zodat jij er een onvergetelijke kerst van kan maken, inclusief de beste wijnboeken-tips.

De Libris en Blz.-boekhandel en Libris.nl wensen je fijne feestdagen!

Voorgerecht

Recept Limabonen met geroosterde cherrytomaatjes

Dit recept is te vinden in:

Limabonen met geroosterde cherrytomaatjes

500 g cherrytomaatjes
85 ml olijfolie
1 ui, in kleine blokjes (150 g)
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 theel. gedroogde oregano
2 theel. tijmblaadjes, grof gehakt, plus een paar hele tijmblaadjes ter garnering
1 theel. venkelzaad, geroosterd en licht gekneusd
1 vers laurierblaadje
80 ml droge witte wijn
2 theel. gerookte-paprikapoeder
1 pot à 700 g limabonen van goede kwaliteit, uitgelekt en afgespoeld
zout en zwarte peper

Voor erbij
75 g dikke yoghurt Griekse stijl
dikke sneden zuurdesembrood of ander knapperig brood, geroosterd (naar keuze)

Ga voor dit gerecht als het lukt op zoek naar de grotere limabonen, judiónes. Ze zijn zachter, boteriger en veel romiger dan de kleinere (die in een blik zitten). Dit gerecht doet het goed als onderdeel van een tafel vol gerechtjes of gewoon zo, op zichzelf, met iets als verbrokkelde feta of olijven erover gestrooid.

Bewaartips: deze bonen zijn na de bereiding 3 dagen houdbaar in de koelkast: laat ze vlak voor het serveren wel weer op kamertemperatuur komen. De krokante tomatenvelletjes zijn ook lekker om bij de hand te hebben om aan salades en pastagerechten toe te voegen. Dit recept komt van restaurant Bar Rochford in Canberra, Australië, waar de velletjes werden geserveerd met verse sperziebonen. In een afgesloten pot zijn ze 1 week houdbaar.


Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui

95 g dijonmosterd
1½ eetlepel honing
12 kleine salieblaadjes,
extra hele kip van 1,8 kg, ruggengraat verwijderd,
gehalveerd zeezout en versgemalen zwarte peper

gekaramelliseerde uien
1 kg uien (ongeveer 6), in ringen
2 eetlepels extra vergineolijfolie
250 ml goede kippenbouillon
2 takjes salie

VOOR 4 PERSONEN
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe voor de gekaramelliseerde uien de uien en olie in een grote, diepe, ovenbestendige braadpan en bak 10-12 minuten op matig vuur, of tot ze zacht en bruin worden.

Schenk de bouillon erbij, voeg de salie toe en verwarm tot de bouillon kookt. Roer de mosterd en honing door elkaar en smeer de kip in met dit mengsel. Leg de extra salieblaadjes erop.

Leg de kip op de gekaramelliseerde uien, bestrooi met zout en peper en schuif in de oven. Braad 40-45 minuten, of tot de kip gaar is. Snijd de kip in stukken en dien op met de ui en het vocht uit de pan.

Opmerking: De oventijd is afhankelijk van hoe groot je kip is. Controleer een kleinere kip na 35 minuten. Een grote kip kan tot wel 55 minuten nodig hebben voor hij door en door gaar is.


Clafoutis met bessen

Bereiding: 10 min. Gaartijd: 30 min.
De originele Franse clafoutis wordt gemaakt met kersen, maar een clafoutis met frambozen, blauwe bessen en bramen vind ik wel heel speciaal. Het is een van mijn lievelingsdesserts: fris en smeuïg, een mooi kleurenpalet en het kan niet mislukken.

Voor 4 tot 6 porties:
250 g bessen (frambozen, blauwe bessen en bramen)
200 g kokosmelk (consistentie zoals pannenkoekendeeg)
3 eieren
20 g amandelmeel
2 afgestreken eetlepels
kokosmeel (12 g)
1 vanillestokje (of vanille-extract)
suiker (zie tip)

Nodig: bakpapier en springvorm (diameter 20-22 cm)

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng het amandelmeel met het kokosmeel en de suiker (zie tip).

Meng de kokosmelk en de eieren met een handmixer. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap de vanille eruit en voeg toe. Voeg ook de droge ingrediënten toe en mix tot een homogene massa. Spatel er driekwart van de bessen door.

Bekleed een springvorm met bakpapier en giet daarin het deeg. Leg er de rest van de bessen op. Zet 45 tot 50 minuten in de oven.

Check regelmatig op het einde zodat de bovenkant niet verbrandt. Zet in dat geval de temperatuur wat lager, op 160 °C. Belangrijk is dat de taart ook in het midden gaar is.

  • Wijntips
  • Top 10 Kookboeken
  • Nieuwe kookboeken

Wijntips

Bekijk alles
Bekijk minder

Nieuwe kookboeken

Bekijk alles
Bekijk minder

Hostname: pro-mbooks3